Bari, Apulia: 12 kulinarnych pyszności, które musisz tu zjeść i sprobować

Turystyka kulinarna to podobno styl życia. Nie wyobrażam sobie podróży, podczas których nie oddajemy się kulinarnym uniesieniom, nie poznajemy regionalnych przysmaków i potraw, które je się tutaj na co dzień i z którego konkretne miejsce słynie. Podróż do Bari okazała się być dla mnie, foodie maniaka spełnieniem marzeń. Stolica włoskiego regionu Apulia zaskoczyła nie tylko historią i widokami, nie tylko swoim klimatem i charakterem lokalsów, ale co najważniejsze - wyjątkowym smakiem. Przed Wami lista 12 wyśmienitych specjałów, które musicie zjeść i spróbować w Bari. Nie będziecie żałować :-)!


Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech


1. Sgagliozze


Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech


Czyli kawałki smażonej polenty - specjalność regionu Bari Vecchia. W Rumunii mówią na to "mamałyga", ale w Bari brzmi jakoś dostojniej prawda? :) A to po prostu kasza kukurydziana z niezwykle chrupiącą skórką, od której nie da się uwolnić.

Najlepsze sgagliozze spróbujecie na ulicach Bari przygotowywane przez mieszkające tu Włoszki, np. od 85-letniej Marii gotującej pod swoim domem podobno najlepsze sgagliozze na świecie w cenie 2, 3 euro za sztukę. Niestety, podczas mojego pobytu Maria postanowiła wziąć sobie wolne :) Bardzo żałuję, bo pisał o niej jako legendzie Bari sam National Geographic, a Newsweek umieścił Włoszkę i jej przysmaki na liście "101 The best street food of the world". Maria mieszka przy Piazza Federico II di Svevia - to tam ma swoją ruchomą kuchenną machinę.

2. Riso, patate e cozze

Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech

Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech


Ryż, ziemniaki i małże? I to wszystko razem w jednym daniu?! TAK! Niebo w gębie! Wszystkie składniki układa się warstwami z odrobiną cebuli i pomidorów. Coś dla fanów paelli i ziemniaczanych zapiekanek. Lubię to!


3. Pizza di patate

Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech


Pizza w apulijskim wydaniu? Czemu nie! Łączenie mąki oraz ziemniaków i zagniatanie z tego ciasta do pieczenia to specyfika kuchni tego regionu. Ziemniaki w formie puree z dodatkiem masła, mleka. Wszystko to zapieczone serem pecorino i parmezanem.


4. Parmigiana

Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech

Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech


Na czwartym miejscu kulinarnych przyności z Bari, Apulia uplasowała się ona: PARMIGIANA. Jak się okazuje, lasagne w wersji bezmakaronowej też może smakować. Bakłażan, pomidorowa passata, kiełbasa regionalna. Na Sycylii spotkacie parmigianę w wersji z tuńczykiem. Doskonale smakuje z pieczywem. Idealna na piknik, lekką kolację czy lunch.


5. Burrata 

Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech



Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech

Są tu jacyś miłośnicy mozzarelli? Powiedzmy, że burrata to jej młodsza siostra. Wersja bogatsza i bardziej pulchniejsza. W praktyce to tak naprawdę elastyczny woreczek z mozarelli. W środku znajduje się półpłynna mieszanka drobnych strzępków tego samego sera i śmietany. Kremowy smak, idealna do sałatek, można jeść nawet samą - biały raj dla podniebienia.

6. Orecchiette

Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech


Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech


To jeden z największych skarbów Bari. Orecchiette czyli po włosku "małe uszka", cieńsze w środku, grubsze na zewnątrz. Mieszkanki Bari codziennie zajmują się jego robieniem, możecie je spotkać do tej pory na ulicach i podejrzeć proces twórczy makaronu. W knajpach albo w pomidorowym sosie z dodatkiem pecorino i parmezanu, albo z tzw. rzepą brokułową - w smaku podobną do szpinaku. Jeśli lubicie smakować legendarne regionalne dania to koniecznie zamówcie w restauracji jego zieloną wersję czyli Orecchiette con le cime di rapa.


7. Panzerotto

Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech


Jeśli jesteście akurat na diecie, pomińcie ten numerek. Tania przekąska ale jednak skąpana w tłuszczowej kąpieli, w środku mozarella i kawałki pomidorów. Znajdziecie je w piekarniach, pizzeriach i rosticceriach.

8. Pesce crudo czyli owoce morza w wersji "na surowo"

Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech

Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech


Obowiązkowym punktem wyprawy do Bari jest odwiedzenie portu i rybnego targu. Czas stanął tu w miejscu, poczujecie tu prawdziwą morską atmosferę. Wokół rybacy prezentują swoje seafood łowy, a dla największych smakoszy - sprzedają niektóre ze skarbów. Porcja zmiksowanych rodzajów owoców morza na surowo to koszt 5 euro. The best of - krewetka i małże! Jeżowców nie odważyłam się zjeść :)

9. Polpo czyli mniam-ośmiornica

Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech

Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech


Miłośnicy kulinarnych seafood uniesień nie powinni odmówić sobie ośmiornicy. Najlepsza w wydaniu grillowanym albo na surowo w prostej (ale cudownie pysznej!) sałatce.

Najpyszniejszą ośmiornicą zjecie w restauracji La Tana del Polpo (Strada Vallisa, 50)

10. Panini u MÅR - największa orgia smaków na śniadaniu w Bari


https://www.facebook.com/LaTanaDelPolpoRist/

Idąc za ciosem, nie możecie przejść obojętnie obok jednej z knajpek niedaleko części starego miasta Bari. To tutaj przy jednej z głównej ulic mieści się klimatyczny sandwich bar / rosticceria / lunchownia pod nazwą Mastro Ciccio. Kanapka z pieczoną ośmiornicą... lepszej na pewno nie jedliście, a oryginalne pieczywo barwione atramentem sepii z dodatkiem sezamu... O rajuuuu!

Więcej o znakomitej knajpce Mastro Ciccio przeczytacie we wpisie:
Mastro Ciccio czyli najlepsze miejsce na włoskie śniadanie z ośmiornicą w roli głównej w Bari


11. Taralli na deser, na prezent albo "czekadełko" :)


Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech

Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech

Na deser, albo przekąskę przed obiadem. Kruche okrągłe pieczywko w wersji na słono albo na słodko. Znajdziecie je w niemal każdym sklepiku. Świetny pomysł na prezent i jedzeniową pamiątkę. Taralli to przysmak popularny właśnie w południowej części Włoch i nie można go nie spróbować. Idealny pomysł na smakowity prezent dla rodziny czy przyjaciół w różnych wersjach smakowych.

12. Pistacjowe gelato

Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech

Co zjeść w Bari? Co spróbować w Bari? 12 kulinarnych lokalnych pyszności, które musisz spróbować podczas pobytu w stolicy regionu Apulia we Włoszech


Po długich spacerach każdy zasługuje na odrobinę słodkiego szczęścia. Najlepsze lody znajdziecie w Antice Gelateria Gentile przy Piazza Federico II di Svevia 33. Smak pistacjowy już nigdy nie będzie taki sam... tutaj czuć jeszcze cząstki orzechów, tutaj czuć prawdziwe pistacje. To nie są zwykłe lody. To jakby chłodny krem pistacjowy. Polecam i jestem wkurzona! Bo ciężko będzie mi odnaleźć tak dobre lody w Warszawie. O ile w ogóle gdziekolwiek na świecie...

Na którą rzecz skusilibyście się najpierw? :)

Czytaj więcej o Bari:

24 komentarze:

  1. Na twój blog trafiłam zupełnie przypadkowo i mega mi się podoba. W Apulii byłam jesienią i aż załuje ,że nie miałam pojecia o kilku daniach z tej listy.... No cóż.... Za to spróbowałam ( zapewniona przez kelnera,ze to danie wegetariańskie) słynne Orecchiette con le cime di rapa - niestety jedzenie tego w moim przypadku okazało się katorgą ze względu na jeden składnik czyli anchois ( którego nie znoszę )
    Za to z sosem pomidorowym -PYCHOTA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, przynajmniej masz powód, żeby wrócić tam jeszcze drugi raz! Anchois? Ciekawe! W naszym daniu tego kompletnie nie było!!

      Usuń
  2. Smazona polenta wyglada oblednie. Mysle,ze to cos dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Najlepsza jest ta chrupiąca skórka mmm!

      Usuń
  3. Wow! Ale propozycje...a raczej kulinarne marzenie:) Zazdroszczę takiego degustowania przysmaków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, wszystko przed Tobą! Już ma kompletną listę, co musisz spróbować:):)

      Usuń
  4. Pizza di patate to mój faworyt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mega ciekawa interpretacja... pizzy :) My lubimy ziemniaczki, więc pychotka!

      Usuń
  5. Kilka punktów, bardzo ale to bardzo mi się spodobało! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mieszkam we Włoszech, dokładniej w Genui, więc włoskie jedzenie mam na wyciągnięcie ręki, niemniej narobiłaś mi ochoty na lody. No i orechiette pugliese, uwielbiam je :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, mieszkasz we Włoszech? Wow! Zazdrość x 1000000 <3 Lody pistacjowe marzenie!

      Usuń
  7. Uwielbiam włoską kuchnię, coś wspaniałego! Wszystkie rzeczy wyglądają smacznie (oprócz owoców morza bo nie przepadam), najbardziej zrobiła mi smaka Parmigiana, i ten ostatni lodzik <3 coś pieknego! Może wybiore sie do Bari bo wiem ze Wizzair lata z Wrocławia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, są naprawdę tanie loty! Dlatego mega polecam :) Parmigiana super, inny rodzaj lasagne :) A lody... niebo!

      Usuń
  8. O matko same pyszności tu widzę :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe jest to, że nawet w jednym regionie, przepisy na to samo danie potrafią się różnić. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Włochy są piękne też właśnie dlatego. Gdzie nie pojedziesz, tam inne kulinarne grzeszki czekają;)

      Usuń
  10. O Dżizusie, nawet jako osoba nie jedząca mięsa znalazłabym tu coś dla siebie... Zdjecia są cudne, ośliniłam klawiaturę haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahha Beata, cieszę się bardzo! to był mój cel trochę podczas pisania tego artykułu:)

      Usuń
  11. Lody pistacjowe, to jest właśnie to! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, też mam nie ogromną chęć nawet teraz :D

      Usuń

Copyright © 2016 Olgusta , Blogger