Kuchnia tatarska w Kruszynianach na Podlasiu - co zjeść?

Tatarska wieś Kruszyniany na krańcu naszej wschodniej granicy to nie tylko miejsce skłaniające nas do refleksji, ale też wioska, w której karmią jak... szaleńcy. Podczas pobytu na Podlasiu koniecznie zajrzyjcie do restauracji Tatarska Jurta i skosztujcie ich lokalnych specjałów. Co trzeba zjeść, żeby nie żałować? Zapraszam na krótką wędrówkę po najjaśniejszych punktach menu kuchni tatarskiej w Kruszynianach na Podlasiu. 

Kuchnia tatarska w Polsce czyli Kruszyniany na Podlasiu. Co zjeść w Tatarskiej Jurcie? Pyszne przysmaki kuchni tatarskiej na końcu Polski.
Kruszyniany i kuchnia tatarska na Podlasiu to prawdziwy obłęd!


Chyba najlepszą rekomendacją kulinarnych miejsc jest fakt, że chcesz polecać je swoim bliskim i znajomym oraz fakt, że przy najbliższej możliwej okazji - z chęcią udasz się tam drugi raz. Tatarska Jurta to unikalne miejsce pełne pozytywnych doświadczeń kulinarnych, którego nie warto pominąć i najlepiej przybyć tutaj... na głodniaka. W innym wypadku Kruszyniany będziecie musieli zaliczyć jeszcze raz. Łapcie inspiracje z menu czyli co zjeść, co zamówić? Gwarantuję Wam, że jeśli nie jesteście wege a z kuchnią polską Wam za pan brat, to i w kuchni tatarskiej się szybko zakochacie. A Kruszyniany na Podlasiu w Tatarskiej Jurcie karmią jak... szaleńcy.

ROSÓŁ Z KOŁDUNAMI

Kuchnia tatarska w Polsce czyli Kruszyniany na Podlasiu. Co zjeść w Tatarskiej Jurcie? Pyszne przysmaki kuchni tatarskiej na końcu Polski.
Rosół z kołdunami



Klasyk kuchni wschodu czyli rozgrzewający rosół z kołdunami. Nic dodać, nic ująć. Można było tylko żałować, że z powodu pandemii koronawirusa trzeba było wcinać te dobroci z plastikowych opakowań. To jedyny minus ;-)

UDZIEC JAGNIĘCY Z KASZĄ GRYCZANĄ


Kuchnia tatarska w Polsce czyli Kruszyniany na Podlasiu. Co zjeść w Tatarskiej Jurcie? Pyszne przysmaki kuchni tatarskiej na końcu Polski.
Udziec jagnięcy z kaszą gryczaną



Wysokiej jakości jagnięcina (choć nieco drogawa) z pysznie przygotowaną i przyprawioną kaszą gryczaną. Jako średni fan gryczanej wersji to u Tatarów aż żal było zostawić choćby okruszek. Wszystko w punkt doprawione, w połączeniu z udźcem jagnięcym była strzałem w dziesiątkę. 

BABKA ZIEMNIACZANA


Kuchnia tatarska w Polsce czyli Kruszyniany na Podlasiu. Co zjeść w Tatarskiej Jurcie? Pyszne przysmaki kuchni tatarskiej na końcu Polski.
Babka ziemniaczana według tatarskiej receptury



Jadłam i kosztowałam babki ziemniaczane w najróżniejszych miejscach na Podlasiu. Od Białegostoku po Białowieżę. I muszę przyznać, że moich polskich korzeni nie sposób ukryć - jestem człowiekiem-ziemniakiem i naprawdę mogłabym być na pyrowej diecie. Ale Tatarska Jurta mocno nas zaskoczyła! Tu babka ziemniaczana przypomniała mi mój smak dzieciństwa. Z tego miejsca pozdrawiam moją najukochańszą babcię Jasię, która przygotowywała dla nas coś na wzór pyz z mięsem - tzw. szare kluski. Tutaj babka ziemniaczana przypomniała mi te szare dobroci, rozpływała się w ustach i naprawdę jest to jedyne miejsce na Podlasiu, które podało babkę ziemniaczaną w tej formie i uważam, że warto choćby dla niej odwiedzić mekkę Tatarów na Podlasiu. 

PIEREKACZEWNIK


Kuchnia tatarska w Polsce czyli Kruszyniany na Podlasiu. Co zjeść w Tatarskiej Jurcie? Pyszne przysmaki kuchni tatarskiej na końcu Polski.
Pierekaczewnik



Unikalny rarytas Tatarów czyli wielowarstwowe, zapiekane chrupiące ciasto, które wyglądem przypomina ciasto francuskie, a w środku rozpływająca się w ustach przekładane farszem mięsno-warzywnym. Właścicielka restauracji tak rozkochała przybywających do Kruszynian turystów i lokalne społeczność, że zdecydowała się na przypieczętowanie tego kulinarnego uniesienia w postaci specjalnego certyfikatu - pierekaczewnik ma status tzw. Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności. W praktyce potrawa ta jest produktem prawnie chronionym w Unii Europejskiej z uwagi na unikalną recepturę i wysoką jakość produktów, z których jest przygotowany. Być w Kruszynianach i nie spróbować tego tatarskiego "nieba w gębie" to grzech moi drodzy Państwo. Ja wiem, że kiedyś tam jeszcze na Pana Pierekaczewnika wrócę ;-)

Ps. Pierekaczewnik szybko znika, więc jeśli chcecie mieć pewność, że go skosztujecie, pojawiajcie się w pierwszej części dnia, bo im dalej w las, tym mniej tego cudeńka.

MANTY


Gdybyśmy mieli trzy żołądki, to pewnie na naszych stołach wylądowałyby jeszcze manty - kolejne królowe menu Tatarskiej Jurty. Manty to coś na wzór klusek na parze czy pierogów, najbardziej popularne na słodko z polewą z owoców (np. malin). Idealne danie dla słodkolubnych. 

Z uwagi na obostrzenia i reżim sanitarny menu pewnie może się zmieniać i nie zawsze wszystkie pozycje mogą być dostępne, ale łapcie menu - gdybyście chcieli zobaczyć, co jeszcze ciekawego można upolować w Tatarskiej Jurcie. Ps. Zamówcie też kompocik - jak u Babci :-)

Kuchnia tatarska w Polsce czyli Kruszyniany na Podlasiu. Co zjeść w Tatarskiej Jurcie? Pyszne przysmaki kuchni tatarskiej na końcu Polski.

Kuchnia tatarska w Polsce czyli Kruszyniany na Podlasiu. Co zjeść w Tatarskiej Jurcie? Pyszne przysmaki kuchni tatarskiej na końcu Polski.


***

Czytaj więcej:

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Olgusta , Blogger