Pomidorowy Butter Chicken z ryżem jaśminowym i indyjskimi plackami naan [PRZEPIS]

Aromatyczna, korzenna, świeża, charakterystyczna, intrygująca, wielowymiarowa - taka jest właśnie kuchnia indyjska. Jej największą zaletą jest bogactwo orientalnych przypraw, które potrafią nadać nawet najprostszym przepisom i składnikom zaskakującą głębię smaku. Które z nich warto mieć na półkach w swojej kuchni? Co dodawać, jak łączyć ze sobą? Poniżej znajdziecie zestaw indyjskich kulinarnych wskazówek z przepisem na cudownie aromatyczny pomidorowy Butter Chicken z dodatkiem ryżu jaśminowego i placków naan.


Butter chicken - jak przyrządzić? Pomidorowy Butter Chicken z ryżem jaśminowym i plackami naan - kuchnia indyjska i smak orientu na talerzu.

Już w VII wieku, gdy jeden z chińskich podróżników dotarł na tereny dzisiejszych Indii, na królewskich dworach panowała tutaj moda na przyprawianie i eksperymentowanie w kuchni. Zarówno dania mięsne jak i rozmaite warzywa, jak dowiedzieć się możemy ze starych kronik, były tutaj smażone, w oleju z dodatkiem różnych mieszanek przypraw korzennych znanych pod jedną nazwą - masala.

Kuchnia indyjska to nie tylko dominująca rola przypraw, ale także mięso i gęste sosy idealne do maczania w chlebkach czy plackach typu naan, które są moim ulubionym środkowoazjatyckim dodatkiem do dań tego rodzaju. Jeśli więc szukacie inspiracji na kolację z przyjaciółmi, lubicie biesiadować przy stole ze szklanką dobrego wina, to oto przepis dla Was. Jak przyrządzić idealnie pyszny, pomidorowy Butter Chicken z ryżem jaśminowym i placuszkami naan? 

Butter chicken - jak przyrządzić? Pomidorowy Butter Chicken z ryżem jaśminowym i plackami naan - kuchnia indyjska i smak orientu na talerzu.

Butter chicken - jak przyrządzić? Pomidorowy Butter Chicken z ryżem jaśminowym i plackami naan - kuchnia indyjska i smak orientu na talerzu.


Po pierwsze chlebek. Naan to po persku po prostu chleb i właśnie pod taką nazwą jest on znany na całym Półwyspie Indyjskim i w Azji Środkowej. Płaski chleb drożdżowy z białej mąki pieczony w specjalnym piecu Tandori. Takich dobroci w polskich domach raczej się nie uświadczy, więc trzeba sobie jakoś radzić. Mam na to sposób!

Po drugie, indyjska i mega aromatyczna marynata mięsa, która wydobędzie z niego naprawdę orientalny smak. Po trzecie, gęsty, pomidorowy sos - ja wybrałam ten od firmy Patak's, który jest świetną bazą, oparty na tradycyjnych recepturach, autentycznych smakach i co najważniejsze - dzięki niemu mogę szybko i wygodnie przygotować sycące, orientalne danie w klimacie kuchni indyjskiej. Gotowe indyjskie w 30 minut? To możliwe! A po czwarte oczywiście ryż jaśminowy, który jest moim ulubionym i nadaje daniu delikatności i świeżości. 


PLACKI NAAN Z CZOSNKIEM

Składniki na około 5-6 placków:
- 3 szklanki mąki pszennej - typ 550
- 250 ml letniego mleka (tłustego)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko

Przygotowanie:
Wsypujemy do miski mąkę, sól i przesiewamy, żeby uzyskać efekt natlenienia mąki. Wyciskamy ząbki czosnku, mieszamy wszystko razem, dodajemy jajko, mleko, jogurt i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Nagrzewamy piekarnik do mniej więcej 230 stopni (termoobieg), wkładamy kulkę ciasta do niego - najlepiej na kamień do pizzy, ja mam coś imitującego ten kamień. Trzymamy około 15-20 minut.

Po około 15 minutach ciasto powinno być elastyczne. Można więc rozwałkować ciasto, a potem je po prostu pokroić na nierówne kształty, np. prostokątne. Tutaj już wszystko jest kwestią Waszej inwencji. Kładę pokrojone ciasto na folii aluminiowej i wkładam do piekarnika jeszcze na kilka minut. Musicie wyczuć swój piekarnik i sprawić, aby ciasto nabrało rumianego koloru i trochę się podpiekło - efekt chrupiącej skórki mile widziany.

Butter chicken - jak przyrządzić? Pomidorowy Butter Chicken z ryżem jaśminowym i plackami naan - kuchnia indyjska i smak orientu na talerzu.

Butter chicken - jak przyrządzić? Pomidorowy Butter Chicken z ryżem jaśminowym i plackami naan - kuchnia indyjska i smak orientu na talerzu.


POMIDOROWY BUTTER CHICKEN + RYŻ JAŚMINOWY

Składniki do marynaty:
- około 500 g piersi z kurczaka / polędwiczek z piersi kurczaka pokrojonych w większą kostkę
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala (mieszanka przypraw z północnych Indii)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta szafranu
- szczypta papryki słodkiej
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sok z połówki limonki

Butter chicken - jak przyrządzić? Pomidorowy Butter Chicken z ryżem jaśminowym i plackami naan - kuchnia indyjska i smak orientu na talerzu.


Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, dodajemy mięso i mieszamy wszystko. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej kilka godzin. Potem smażymy mięso na oleju na patelni lub grillujemy na patelni grillowej przez kilka minut.

Składniki do sosu:
- 1 sos Pomidorowy Butter Chicken od Patak's z masłem, śmietanką i kardamonem
- kilka pomidorków koktajlowych
- ostre papryczki chili (ja dałam dwie)
- prażone orzechy nerkowca
- 1 łyżeczka pasty Mild Curry Spice Paste od Patak's
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Butter chicken - jak przyrządzić? Pomidorowy Butter Chicken z ryżem jaśminowym i plackami naan - kuchnia indyjska i smak orientu na talerzu.

Butter chicken - jak przyrządzić? Pomidorowy Butter Chicken z ryżem jaśminowym i plackami naan - kuchnia indyjska i smak orientu na talerzu.


Na patelni dorzucamy do mięsa po kolei: sos Patak's, ostre papryczki chili, 1 łyżeczkę pasty Patak's (nadaje moim zdaniem orientalnej nuty), 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Po około pięciu minutach dodajemy wyciskamy kilka pomidorków koktajlowych - chcemy miąższ, sok, ale nie skórkę. Dodajemy prażone orzechy nerkowca. Gotujemy na małym ogniu jeszcze kilka minut i gotowe!

W międzyczasie przygotujcie ryż jaśminowy, który przyprawiłam w garnku sporą ilością curry. Przed podaniem posypałam kolorowym sezamem, a całe danie ozdobiłam połówką limonki i listkami kolendry, które dodały kropki nad i naszemu indyjskiemu fantastycznemu daniu. Idealnie się komponowały z orientalnym, sycącym sosem i delikatnym, jaśminowym ryżem. Gotowe! Smacznego!

Butter chicken - jak przyrządzić? Pomidorowy Butter Chicken z ryżem jaśminowym i plackami naan - kuchnia indyjska i smak orientu na talerzu.


A wy co lubicie najbardziej w indyjskiej kuchni? Jaka potrawa jest Waszą ulubioną?

Więcej inspiracji na temat kuchni indyjskiej szukajcie tutaj:

15 komentarzy:

  1. No wygląda genialnie! No nic tylko ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuchnię indyjską uwielbiam, ale w wersji wege!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mięsożerca, ale wege też nie gardzę :)

      Usuń
  3. Sama pychotka :) Lubię markę tych sosów, czasami również je kupuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę bardzo jakościowe! :)

      Usuń
  4. Rzeczywiscie indyjskie przyprawy potrafie zmienic nasza kuchnie w niezywkle egzotyczna. Dopiero od niedwana wprowadzam je do swojego menu. Wczesniej nie moglam sie do nich przekonac przez z byt specyficzne zapachy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba lubić orientalne smaki! To na pewno, ale z drugiej strony to od nas zależy, jak mocno orientalnie chcemy coś przygotować :)

      Usuń
  5. ale wygląda pysznie - pewnie szybko zniknęło z talerzy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha, dokładki rozeszły się od razu :)

      Usuń
  6. Narobiłaś mi smaka :) Robię jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam, że chętnie skusiłabym się na takie pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tego przepisu na pewno skorzystam 😍😁

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię dzisiaj w takim razie, ale bez ryżu jaśminowego.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Olgusta , Blogger