Owoce morza - co zjeść, co zamówić w restauracji [PRZEWODNIK KULINARNY CZ. 1]
Jednych przerażają, inni są gotowi układać dla nich konkretne plany urlopowe. Jedni twierdzą, że to jakieś morskie potwory nie do jedzenia, drudzy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Owoce morza - egzotyczne, inne, niecodzienne, lekkie i bardzo zdrowe! Wszystkie kulinarne znaki przemawiają za konsumpcją owoców morza, dlatego jako ogromny miłośnik i entuzjasta żywych morskich stworzeń czuję się zobligowana przybliżyć Wam nieco więcej na ich temat. Jakie są rodzaje? Co warto spróbować na początek? Co zamówić w knajpie za granicą, żeby się nie rozczarować? Przewodnik kulinarny po śródziemnomorskiej kuchni pełnej owoców morza (część 1) przed Wami.
We Włoszech znane jako frutti di mare, w Hiszpanii - marisco, w Portugalii - frutos da mar, w Chorwacji - plodovi mora. Owoce morza w każdym z tych krajów smakują równie niebiańsko, w każdym z nich można je odkryć na nowo. Na każdym z moich wakacyjnych wyjazdów nie może ich zabraknąć. Jak już raz się zakochasz w morskich darach, nie będziesz mógł bez nich żyć, gwarantuję. Włoskie, hiszpańskie, francuskie, portugalskie, chorwackie... To przecież tam są one najświeższe, najpyszniejsze, najcudowniejsze i najlepiej przyrządzane.
Przewodnik kulinarny po owocach morza część 1 dedykuję tym z Was, którzy do skorupiaków (homary, kraby, krewetki), muszli (małże, ostrygi, muszle św. Jakuba) i głowonogów (kalmary, ośmiornice) podchodzą z dużą dozą ostrożności, ale mimo wszystko chcieliby zgłębić tajniki kuchni śródziemnomorskiej.
Co warto spróbować na początek we włoskich, hiszpańskich, portugalskich, francuskich albo chorwackich regionach? Co wybrać z karty menu w restauracji, żeby zasmakować śródziemnomorsko-europejskiej egzotyki, ale przy tym nie żałować wydanego grosza? Zaczynamy morską wędrówkę dla początkujących!
Moje ulubione owoce morza, którymi chętnie zajadam się na każdych wakacjach i które polecam z czystym sumieniem? Poniżej kilka przykładowych zdjęć z konkretnym podpisem, sposobem przyrządzania, angielskim nazewnictwem plus nazwą miejsca i restauracji. W części pierwszej stawiamy na KREWETKI, MUSZLE I KALMARY.
1. KREWETKI
W polskich hipermarketach najczęściej można znaleźć te tańsze i szare (tzw. koktajlowe), ale najlepsze smakowo są jednak te droższe czyli różowe lub czerwone. Te największe (np. krwistoczerwone argentyńskie) są często nazywane królewskimi i trudno się dziwić, bo ich niepowtarzalny smak śni mi się jeszcze czasem po nocach.W restauracjach na południu Europy najczęściej spotkacie te różowe (tzw. olbrzymie) i czerwone, koktajlowe występują jedynie pod postacią koktajlu z krewetek. Skorupiaki te można poddawać niemal każdej formie obróbki termicznej - gotować w wodzie, na parze, dusić, piec, grillować czy smażyć. Można. je jeść na gorąco jak i na zimno (optuję za gorąco!). Pasują do zup, do sałatek, do szaszłyków grillowych, do dań z makaronem, sosów i dipów.
| ![Owoce morza - co zjeść, co zamówić w restauracji [PRZEWODNIK KULINARNY CZ. 1] Owoce morza - co zjeść? Jakie owoce morza zamówić w restauracji? Krewetki, małże, kalmary - sposoby przyrządzania. Przewodnik kulinarny po owocach morza.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRa9Qlcr7XCy_6-bpkRoGUZq9xRjp1CoCz74uBVP2NSTiZ40P1wO655Z2b6seC9jjj7AEgpC5UUvZv4MvDdWhTd32owCnZCtw4gxCwsZBIxfIIxFzzvS6LoVqGRmIodHEoe5KNWXt1cfQ/s640/UNADJUSTEDNONRAW_thumb_a51.jpg) | 
| Grillowane krewetki królewskie (grilled king prawns) - zdj. Restauracja Marisqueira Azul, Time Out Market Lisboa, Lizbona | 
Trzeba pamiętać, że ich jadalną częścią jest wyłącznie mięso z części ogonowej - to znaczy własnymi paluszkami odrywacie zdecydowanych ruchem głowę krewety, następnie jeśli są nieobrane (a zwykle nie są) ściągacie pancerz i ciągniecie za ogonek, który również jest niejadalny. W przypadku krewetek królewskich z pomocą mogą przyjść wam nożyce, które większą i grubszą skorupkę mogą pociąć i podważyć za Was.
2. MUSZLE CZYLI MULE (MAŁŻE), CLAMSY
Kochane mięczaki! Bezkręgowce, przeważnie ukryte w muszlach. Mieszkają sobie zwykle przy ujściach i brzegach wód. Mule, małże to te najbardziej popularne zamknięte w czarnej muszli, posiadające barwę jasnopomarańczową. Przed podaniem kucharz zawsze musi się upewnić, czy są świeże - jeśli muszla jest szczelnie zamknięta albo lekko rozwarta, można je poddawać dalszej obróbce termicznej. Jeśli w jej wyniku jakaś muszla nie otworzy się, takich nie otwieramy na siłę, a jedynie odkładamy na bok.
Najlepsze są te gotowane i duszone na przykład na białym winie albo gotowane w sosie pomidorowym podane z czosnkiem, natką pietruszki. Mule są doskonałym dodatkiem do makaronów czy hiszpańskiej paelli. 
| ![Owoce morza - co zjeść, co zamówić w restauracji [PRZEWODNIK KULINARNY CZ. 1] Owoce morza - co zjeść? Jakie owoce morza zamówić w restauracji? Krewetki, małże, kalmary - sposoby przyrządzania. Przewodnik kulinarny po owocach morza.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBScLefwM7pL2WEpw_zrT0nx-C27WANxVCJQqWpzSd76W_8fmpN_y8eU_S8TPbqZiH9XvF7nxm6nEp58ePFd02Qj7Q1TF0KwN3oU6qocxVkGjNG-fSuCzh7L9v3EfJRGk6Le4M2W3NPhM/s640/musle.jpg) | 
| Małże w sosie pomidorowym podane z grillowanym pieczywem (mussels with tomato sauce) - zdj. Restauracja Santa Felicita, Werona, Włochy | 
| ![Owoce morza - co zjeść, co zamówić w restauracji [PRZEWODNIK KULINARNY CZ. 1] Owoce morza - co zjeść? Jakie owoce morza zamówić w restauracji? Krewetki, małże, kalmary - sposoby przyrządzania. Przewodnik kulinarny po owocach morza.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0DmnoT-HxKmjvZHPrLicqWTbfs-V25q4vwOsIHDPI18sxFIU9aS_ISAfLQnufHQvRs08ow-tjrEdJPsToGw68J9DYG48XbOG28yjZzCSHh87IYNCC5I3VEGf9Bhu_DybN1Ss5YN4e15A/s640/UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1414.jpg) | 
| Klasyczne małże gotowane na białym winie z natką pietruszki (cooked mussels) - zdj. Restauracja Trattoria Don Turiddu Da Alfio, Katania, Sycylia | 
Moim "morskim" bzikiem ostatnich miesięcy są bez wątpienia clamsy - również zamknięte w muszli (ale takiej przepięknej pełnej nieoczywistych odcieni), które we Włoszech na przykład łatwo znajdziecie w trattoriach i restauracjach, gdzie serwują je na przykład razem z makaronem linguine. Szukajcie po nazwie "spaghetti al vongole" lub "spaghetti with clams". Niebo w gębie!
| ![Owoce morza - co zjeść, co zamówić w restauracji [PRZEWODNIK KULINARNY CZ. 1] Owoce morza - co zjeść? Jakie owoce morza zamówić w restauracji? Krewetki, małże, kalmary - sposoby przyrządzania. Przewodnik kulinarny po owocach morza.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPc8PAlxHIcKJD_tvsqb5TBeP3DRDpOiB1mTSlz9tBMfylEfEZYyf0dN9FzVzyIY0EQE3PDOyFr_vBquwReJFkyFzzThFwvIgA11A8nl5jTsLqdsPxQ_IUn6Bd4XAEu44HcGoF8NcMoB0/s640/xxx.jpg) | 
| Clams z sosem z oliwy z oliwek z czosnkiem (clams with garlic) - zdj. Restauracja Marisqueira Azul, Time Out Market Lisboa, Lizbona, Portugalia | 
| ![Owoce morza - co zjeść, co zamówić w restauracji [PRZEWODNIK KULINARNY CZ. 1] Owoce morza - co zjeść? Jakie owoce morza zamówić w restauracji? Krewetki, małże, kalmary - sposoby przyrządzania. Przewodnik kulinarny po owocach morza.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5Uyy1HnD8J3Br-NzDoD6I1KofY9-cIVQGoixgoUDOdxEY_dSTrd9IG5UulUblH5QVjW90eDmsmTtfyBiwaBzZoRj3vdJbioczdvm4rQDEft_k0ji3dU0qt3UA14nKYsDiCL1c38lepzQ/s640/new.jpg) | 
| Makaron linguine z muszlami typu clams (linguine al vongole) - zdj. Ristorante da Franco, Bergamo, Włochy | 
| ![Owoce morza - co zjeść, co zamówić w restauracji [PRZEWODNIK KULINARNY CZ. 1] Owoce morza - co zjeść? Jakie owoce morza zamówić w restauracji? Krewetki, małże, kalmary - sposoby przyrządzania. Przewodnik kulinarny po owocach morza.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiX2AldSjl2hy8YF5-3GGCjdrrzaC92dF12JAgrlj2FM8Ms4Xx19eMe9lDRt_mygJ3vfxhnzEeeXY6wmxsW0OfkYlEpsahP4pRKUisJA3YooPQCRWltalAA7S1dRK6Wjr3eemxlyt8mb1E/s640/clammm.jpg) | 
| Talerz z clamsami *.* (clams with olive oil and garlic) - zdj. Restauracja Mar d'Estorias, Lagos, Algarve, Portugalia | 
3. KALMARY (ANG. SQUID)
To te owoce morza, które bardzo łatwo jest... spierniczyć. Po prostu. Szybko łapią gumową konsystencję, dlatego jeśli wasza przygoda z kalmarami rozpoczęła się z mieszanką frutti di mare na domowej patelni, mogliście się do nich skutecznie zrazić. Czas naprawić szkody i zjeść na wakacjach doskonale przyrządzone kalmary.Dla tych bardziej strachliwych - polecam wersję smażoną w panierce (choć musicie wiedzieć, że lepiej zamówić je w nieco lepszej restauracji, ponieważ łatwo o "olejowy" zapach frytury i zero smaku prawdziwego kalmara).
Dla tych odważniejszych - oczywiście wersja grillowana, która ma czasem nieco gorzki posmak, ale dobrze zrobiony kalmar to nic innego jak mięsko soczyste i rozpływające się w ustach.
| ![Owoce morza - co zjeść, co zamówić w restauracji [PRZEWODNIK KULINARNY CZ. 1] Owoce morza - co zjeść? Jakie owoce morza zamówić w restauracji? Krewetki, małże, kalmary - sposoby przyrządzania. Przewodnik kulinarny po owocach morza.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitNzeMZHWpKudngA38IZnuPuXm74eRoNcmDwnU3w6yI2VCjMPV46g60K72CvmhTjhIxz1LqZmOIdDZG-hB3_Upu33BW-ekSIleJERV06VRuQ7PSXX54BwvcFW9OrHaGlR6d3qzspfTdRA/s640/UNADJUSTEDNONRAW_thumb_e87.jpg) | 
| Grillowane kalmary z surówką (grilled squids) zdj. Restauracja Vilarinho, Praia da Sra da Rocha Porches, Algarve, Portugalia | 
Krewetki, muszle i kalmary - mam nadzieję, że Wasze kolejne wakacyjne wyjazdy będą obfitować w niepowtarzalne smaki owoców morz.
Trochę jeszcze tych śródziemnomorskich cudeniek jeszcze nam zostało, więc... gotowi na drugą część przewodnika kulinarnego po owocach morza? :-)
Czytaj więcej:
 
 
 
![Owoce morza - co zjeść, co zamówić w restauracji [PRZEWODNIK KULINARNY CZ. 1] Owoce morza - co zjeść? Jakie owoce morza zamówić w restauracji? Krewetki, małże, kalmary - sposoby przyrządzania. Przewodnik kulinarny po owocach morza.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjc2CoD2O6yemNU7ib1p4Ln5NrBO1GqG8aEECI041XjRaIn5d4_RxWKlERqlrBJGBLhutZjty8bJuEhwtUpOiFxx7OkpmeQ2j6x5a4SNkMMBZHMEezWNXNMD8X3lOEhrF5j0gC2SlElQPQ/s640/3.jpg)
![Owoce morza - co zjeść, co zamówić w restauracji [PRZEWODNIK KULINARNY CZ. 1] Owoce morza - co zjeść? Jakie owoce morza zamówić w restauracji? Krewetki, małże, kalmary - sposoby przyrządzania. Przewodnik kulinarny po owocach morza.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgC2LeSZYelIr3XC8hvHdAOs4jZju0je77XPYnR1VvrluRSbV_h3AfqhF24H93kI-SUG-W50sHjmX1VCDRFvndfVwDrMPslEsVxjKVkZmXDaG900ipa8MW7MjfMFOufcpEKH76OgUo7zos/s640/UNADJUSTEDNONRAW_thumb_e8a.jpg)
![Owoce morza - co zjeść, co zamówić w restauracji [PRZEWODNIK KULINARNY CZ. 1] Owoce morza - co zjeść? Jakie owoce morza zamówić w restauracji? Krewetki, małże, kalmary - sposoby przyrządzania. Przewodnik kulinarny po owocach morza.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ruxdebZrHmGGwDv06AUQNJzFPRrVIcwarOwHKgicoc0DM80opQPUkdz2YKpqlNNMnlvA-GAuCcnCR14sQ84YXjMkJ_9_kLRKNKAZm8Sge4AqzJq1zUno11F6X5qXHNxvOzfFidSmUr4/s640/UNADJUSTEDNONRAW_thumb_156f.jpg)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mnie niestety owoce morza nie przekonują. Po prostu mi nie smakują.Na razie nie chcę ich próbować ponownie, aczkolwiek nie wykluczam, że może z czasem się przełamię :)
OdpowiedzUsuńPróbowałam ale to nie mój smak, w dodatku zawsze mam wrażenie że nie potrafie się z nimi obchodzić na talerzu. Artykuł bardzo ciekawy i sporo się dowiedziałam.
OdpowiedzUsuńKrewetki jadam na pizzy, kalmarów też próbowałam, tylko muszle mi zostały. Na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuń